FİLİZ EKİMİ
Beton yapılara sağlamlaştırma amaçlı olarak perde duvar koymak, yeni eleman eklemek, eski beton ile yenisinin arasına atılan çivilerle kaynak yapmak gibi durumlarda kullanılan filiz ekimi, filiz donatıları kullanılarak yapılmaktadır. Donatılar yük taşımaya yaradıkları için filiz ekiminde donatılar kullanılarak yağının güçlendirilmesi sağlanmış olmaktadır. Beton ile ara yüzeye yerleştirilen donatılar, kaynaşma sağlayarak betonu daha da kuvvetlendirmektedirler. Burada önemli olan donatı ile beton arasındaki uzunluğun eşit olmasıdır. Çünkü donatı betona yeterli gelmezse arada kaynaşma sağlanamaz ve istenilen sonuca ulaşmak mümkün olmaz.
Perde beton oluşturarak yapıları güçlendirmek adına yapılan filiz ekimi, güvenli bir yöntem olmasının yanında; daha sonradan gevşeme, paslanma, çözülme ve genleşme gibi sorunlara da yol açmamaktadır. Yapıların yıkımı yerine onların tamiri ve bakımına olanak verdiğinden ekonomik bir yöntem olarak da uygulanmaktadır. Yapılara sağlamlaştırıcı eleman eklenmesi sistemine dayanmaktadır ve binanın yapımında kullanılan malzemeye göre farklı uygulamaları mevcuttur.
Eskiyen binalara eklemeler yaparak onları sağlamlaştırmak amacıyla da uygulanan filiz ekimi, eskiyen betonun içine filiz donatının yerleştirilmesine dayanan bir sistemdir. Eski betonla kaynaşma sağlamak için de araya delik açılır ve bu deliklere demir filizler yerleştirilerek kaynaşma sağlanır. Hala oturulabilir olan ancak darbe ve hasar bağlı olarak yıpranan yapılar üzerinde uygulanmaktadır. Bu yöntem ile emek, enerji, maliyet yönünden kazanç sağlanarak binaların kullanılabilirliği ve ömrü artırılmış olmaktadır.